HOME

                                    

    

Kayakfishing, ‘a way of life’ 

Nadat ik 10 jaar een klein roeibootje had gehad, was ik nu eens iets heel anders van plan. Ik had in de Zeehengelsport al het een en ander gelezen over het kajakvissen op zee. Maar ja ik dacht, welke gek gaat dat nou doen. Maar na menig surfen op het internet werd ik toch wel bevangen door deze ziekte. Zeker door de site www.bluewaterjon.com wordt het helemaal wel een droomplaatje. Dan maar op zoek naar een geschikte kayak, eerst eens begonnen met het kijken naar een betaalbare kayak, op verschillende advertentie sites stonden er een paar aangeboden, maar allemaal aan de andere kant van het land. Ik kom zelf namelijk uit Zoutelande, Zeeland. Voordat je dan bijvoorbeeld in Maastricht zit, ben je toch een paar uurtjes verder. Toen maar eens dichter bij huis gekeken. Bij ROHA in Kamperland (www.roha.nl) hadden ze een schitterende kajak staan, de zogenoemde Bic Bilbao. Een kleine kajak van 3 meter lang en 0,85 meter breed. Na het zien van deze kayak was ik verkocht, er kon gelukkig nog wat met de prijs gedaan worden en de kajak was van mij. Gelijk maar alles erbij gekocht, een zitje en een karretje. Daarna begon het ‘rigging’ van mijn kajak. Ik had eigenlijk besloten om er zelf geen gaten in te gaan boren, omdat ik dit toch wel wat zonde vind. Het krat, wat bijna iedereen gebruikt voor achter op de kajak, zat eigenlijk al goed vast met de bijbehorende elastieken banden. In dit krat heb ik in elke hoek 4 pvc buisjes gezet, met dezelfde hoogte als het krat. Let wel op dat je de juiste diameter koopt van zo een pvc buis.

                            

Daarna wilde ik er 2 hengelsteunen opbouwen, maar ja zonder dat je er gaten bijboort, is dit toch lastig  te realiseren. Ik heb me dan ook suf gepiekerd om dit op te lossen. Ik heb een hoop manieren bedacht en een aantal hiervan uitgevoerd, maar ik denk dat ik de beste nu toegepast heb. Ik heb 2 aluminium hoek profielen tegen elkaar aangelegd, de 2 hengelsteunen van Scotty (26,50 p.s.) paste hier precies in, deze heb ik daarna met 4 boutjes vastgezet. De profielen sloten zo prima tegen elkaar, en een randje ertussen is wel zo handig, zodat er geen water in blijft staan. Daarna heb ik naast elke hengelsteun een groot gat geboord, hierdoor heb ik een kleine spanband gedaan, daarna de spanband door de ogen die al aan de kajak zaten gedaan. En voor de andere kant hetzelfde, je kunt de spanband spannen en de hengelsteun zit vast. Simpel, maar het werkt prima en je hebt voorlopig nog niks in je kajak geboord of gezaagd. In de wateren rondom Zoutelande stroomt het vaak gigantisch, daarom moest er natuurlijk ook een anker aan de kajak gemaakt worden.

 

k heb niet gekozen voor een zogenaamd paraplu anker, maar voor een vast anker, waarvan ik even de naam kwijt ben. Dit kost 17,95 bij Jos Boone (www.josboone.nl). Maar ja, je kan bijna niet omdraaien, dus het is makkelijk als je je anker vanuit je zitje binnen kan halen, dit heb ik simpel opgelost door een katrol aan de achterkant te bevestigen. Pas wel op dat je dit precies aan de achterkant doet en niet een klein beetje aan de zijkant, want dan is de kans groot dat je omslaat. Daarna je touw door het katrol en naast je zitje bevestigen.

De eerste keer proefvaren ging eigenlijk zonder problemen, alleen tegen de stroom invaren is toch nog vrij lastig. Toch op mijn plekje gekomen en netjes geankerd, strak tegen de palen aangevist, met als resultaat een paar beten van de baars, maar niks weten te landen. Toen ben ik nog even naar het kustlicht gevaren, maar hier stond zoveel stroom dat mijn anker het bijna niet hield, daarom maar weer rustig naar de kant gevaren. De tweede vaart was super, het was geweldig weer, dus mijn dag kon al niet meer stuk. Ik lag bij de Bucksweg, ik had 3 hengels bij, 1 voor de geep en 2 voor de tong. Aan de ene hengel bevestigde ik een ballon met een 2 meter lange dwarrellijn. Dit werkte blijkbaar geweldig voor de geep, een klein zagertje eraan en het kon niet meer stuk, ik wist op dit systeem een stuk of 15 gepen te vangen, wat echt een schitterende sport is op een licht hengeltje. Op de bodem vielen de vangsten eigenlijk ook nog niet tegen, ik ving 9 wijtingen, 3 scharren en een schitterend baarsje. Ik heb dus de smaak te pakken en wil binnenkort in de avond of in de ochtend op de tong gaan vissen en ook zeker op de zeebaars in de vroegte. Op het moment heb ik nog geen foto´s van de vaarten, maar die komen vast nog wel. Voor vragen of meer informatie: thomas_van_sluijs@hotmail.com