HOME

   Alvorens ik bezig was met mijn geknutsel met mijn motor aan de achterzijde van mijn Big Game,
was er al iemand anders bezig met het uitvoeren van deze plannen. Een beetje controversieel, dat wel,
want i.p.v. de motor aan de achterzijde van de kajak, plaatste hij hem aan de voorzijde en stuurde met
behulp van touwtjes. Het lijkt primitief, maar als het werkt, wat zou het dan en waarom moeilijk doen als
het makkelijk kan? Ik vroeg regelmatig om foto's want ik was zeer benieuwd. Ik heb nu
de foto's ontvangen en een stukje uitleg.

Andreas mailt mij onder andere over zijn Perception Freedom:

Kayak : Perception swing: lengte 4.01 meter ; breedte  76 cm ; gewicht  25 Kg ; draagvermogen 170 KG

 

Zoals te zien is heb ik de originele minn kota steun die bij de endura zit aangepast.

Ik heb er een stuk afgezaagd,en er totaal 4 gaten in geboord. 2 aan elke kant.

Voor de motorsteunbevestiging (zodat motor demontabel is van de steun) heb ik twee
RVS hoekprofielen passend laten maken(zodat ze samen de afstand tussen de steun opvullen) en aan elkaar laten lassen.Hier zijn 8 gaten in geboord. 4 voor de bevestiging van het U-profiel op de kajak en 4 voor de bevestiging van de motorsteun op het profiel.

Erst de motorsteun op het profiel bevestigen en dan het RVS U-profiel dan ondersteboven monteren en met RVS bouten moeren en veerringen vastzetten.

Dan voor de stuurarm een vierkant RVS balk genomen zodat diameter groot genoeg is om een gat te boren om de minn kota motor as doorheen te voeren. Op de plek waar deze door het profiel gaat zit een gat met borgmoer erop gelast.Hier komt dan een bout op welke ervoor zorgt dat de stuurarm vastzit aan de motoras.

Nou het is simpeler te doen dan om te lezen, ha,ha...

 

 

De minn kota schakelaar zit bij de seat gemonteerd in een contactdoos aan de binnenzijde van de yak.Contactdoos is door de romp bevestigd met twee boten,moertjes,zie foto.

Ik stuur op dit moment met twee touwtjes, dat ziet er misschien een beetje krakemiekerig uit maar het werkt eigenlijk boven verwachting.Ik zit er nog wel aan te denken om deze aan een voetstuurinrichting te koppelen.

De accu wordt tijdens het vissen vastgezet zodat bij evt.omslaan deze aan boord blijft en niet voor gevaarlijke situatie`s gaat zorgen,door aan de stroomdraad te bungelen.Dat ie daarna niet meer werkt is dan jammer.

Heb tot nu toe toch al wat golven gezien maar nooit het gevoel gehad dat ik bijna om ging.

Maar dat zegt niets dus er moet gewoon rekening mee gehouden worden.

Ankeren in sterk stromend water is in elk geval af te raden,had ik al begrepen van de kayak fellow`s. Altijd de mogelijkheid hebben om je ankerlijn te kappen.Dus erbij kunnen en een mes hebben. Beter twee, een voor reserve.

 

 

Ben laatst met de mijne de mooie Nel op geweest om hem maar weer is te gebruiken en de snelheid te meten.
Het waaide die dag nogal en er waren wat golven. Ik heb  de lichtste Endura en in de versnellingen vaart ie :

1ste : 1-2 km/h

2de : 2-3

3de :3-4

4de :4-5

5de :5-6 km/h     gemeten met GPS

Voor verticalen heeft de kajak in de eerste versnelling al zoveel vaart dat verticalen niet gaat lukken.Met wat meer lijn uit is het wel goed diagonalen.Voor het slepen met pluggen is er geen limiet.Als het moet kan je zo 4 hengels achter je zetten.Niet dat dat de bedoeling is,maar het zou gaan.

Ben laatst naar Arend geweest om een andere seat te kopen.Op goed geluk gegaan en geslaagd want hij had een hele mooie liggen van Skwoosh met gel zitvlak en hoge rugleuning. Het is model Voyager.Ik denk niet dat er voor die prijs iets beters te koop is (69 euro ).Er zat ook nog een back pack bij welke achter de rugleuning vastzit voor extra bagage met 2 drinkflessen.

Bij deze nog een adres waar een mooie foto van de Perception Freedom staat. Hier heet ie swing maar het is dezelfde mal.

Het leuke aan die foto`s met die Spaanse makreel van bijna 2 meter is dat je die vistransportsteun kan zien die hij speciaal gemaakt heeft om dit soort vissen naar land te peddelen.Ze houden in AustraliŽ wel van een visie dus blijkbaar geen C & R .

http://www.fishingnoosa.com.au/yakatt.htm