BLOKKENDAM (half mei 2008) trip 3

 

 

Dinsdag 20 mei was eigenlijk de enige dag van deze week dat ik kon vissen en dat zou pas na mijn werk zijn, rond 14.00. ’s Morgens om 05.30 uur stond ik dus mijn kajak op het dak van mijn auto te laden en dan maar wachten tot mijn aflosser zou komen rond 13.30.

Ik heb het nooit zo op deze tijd, want de kans om in de file te geraken bij Rotterdam is levensgroot. Het was om 16.00 Hoog water en ik wilde toch wel om 15.00 uur op het water zitten. Mijn collega was zo vriendelijk wat eerder te komen en ik kon om 13.15 op pad. 3 uur op het water moest haalbaar zijn, want volgens de ANWB stonden er geen files.

Tot de aansluiting A4-A13  ging het goed en ja hoor, eenmaal op de A13  begonnen de Matrixborden te knipperen 90,70,50 File…Doffe ellende dus en ik heb de nodige krachttermen geuit. Als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb dan zijn het files en zeker als je tijd beperkt is en je wilt gaan vissen. 13 kilometer maar liefst en de ANWB maar volhouden dat er geen files stonden.

 NOORD 6 

Ik kwam dus veel later dan gepland aan en toen ik uitstapte bij de Dam, waaide ik temet uit mijn hemd. De wind was even toegenomen tot een dikke Noord 6. De vloedstroom loopt echter de Noord in en deze combinatie (wind tegen tij) staat garant voor een heel smerig zeetje. Veel hoge korte steile golfjes en eenmaal op het water vroeg ik mij af waar ik aan begonnen was en of dit überhaupt wel visbaar en verstandig was. Na 500 meter was ik zeik en zeiknat en kreeg ik het al koud, want ik was vertrokken met alleen een shorty en een T shirt. Fout dus! Ik was wel zo verstandig geweest om mijn kajakkleding mee te nemen en dat redde mijn dag. In speciale kleding maakt een tonnetje of 5 buiswater niet meer zo uit en blijf je warm.

Het was afzien het eerste stuk, maar verderop, waar het water wat dieper is, was het wat minder erg en kon ik wat worpjes maken. De stroming nam snel af en het werd het meer visbaar en ik begon deze ruige omstandigheden  zelfs wel prettig te vinden, mede omdat de vis ook wel wilde meewerken aan een gedenkwaardige trip. Soms weet je gewoon dat als je jouw plug in een gaatje tussen de blokken gooit dat je goed hebt gegooid en je niet verrast wordt door de snoeiharde aanbeet die na twee slingerslagen volgt. Het is een gevoel dat je moet ontwikkelen hoe en waar de plug te deponeren.  De eerste baars was direct een 60 er en wilde de stenen in. Direct bleek maar weer waarom ik zo blij ben met mijn Hobie: ik gaf twee trappen op mijn pedalen en ging direct een paar meter vooruit en trok de baars gewoon bij de blokken vandaan. Hij ging wel door de slip, maar kwam daarna keurig naar de oppervlakte. Ik trapte mijzelf nog wat naar voren, de baars volgde mij als een hondje aan een lijntje.

Niet te koop in Nederland, deze pluggen zijn echter ware killers....

 

ZWAAR MATERIAAL?

 

Dat ik voor het eerst bij de Blokkendam ging vissen, werd mij geadviseerd zwaar materiaal te gebruiken. Een hengel met een werpgewicht tot 100 gram en een molen van het formaat type 6000. Je moest de baarzen immers uit de stenen trekken. Ik weet nu wel beter en gebruik ik gewoon mijn Ugly Stik Medium 15-40 gram van 2.10 mtr. Als molen gebruik ik een Spro Passion 740 van 37 eurootjes met daarop 13/00 mm Powerpro. Met deze combinatie kan ik lekkere lichte plugjes gooien en allen met een dergelijke lichte combinatie ben je in staat 27322 worpen per trip te maken….De Ugly Stik heeft voldoende kracht om zelfs een grote baars redelijk snel te drillen en uit de stenen te houden. Wel zorgen dat de knopen goed gelegd zijn, want de runs zijn soms behoorlijk snel en krachtig.

Als pluggen gebruikte ik nu steeds de Megabass Live X en Shadjes IM200 van Imakatsu. U hoeft niet te gaan zoeken, want ze zijn in Nederland niet te krijgen, maar killers zijn het zeker! Op mijn zoektocht in verre landen heb ik nog wel een aantal pluggen die nog getest moeten worden en waar ik heilig in geloof. Hun tijd komt nog… 

SURFEN

De drift terug langs de dam ging heel snel en ik hoefde weinig te doen. De kajak bleef op constante afstand van de dam zijn weg vervolgen en stelde mij in staat “lekker”  te vissen. Wel had ik op een bepaald moment een 20 kuub schuim (van de algen) aan de zijkant van mijn boot. Mijn camera’s pakken durfde ik nog niet want ik kreeg nog steeds veel water en schuim over. Ik ving ook trollend en al golfsurfend een tweetal baarzen en dat is toch een teken dat ze een beetje uit de stenen wilden komen en dat het water wat helderder wordt. Je haakt de baars en gooit de kajak in de rondte. Ook iets dat niet kan met een peddelkajak! Het viel  me op dat de baarzen erg mager waren en kennelijk net waren aan komen zwemmen. 3 heb ik er moeten meenemen omdat de kieuw geraakt was door de haak, maar eigenlijk was dat zonde, want er zat nauwelijks vlees aan.   

 

Nog erg mager, maar ze smaakten wel...

BUISWATER

 

Kortom weer een ervaring rijker en ik ben weer een beetje meer tevreden over mijn kajak. Ik heb mijn vismaat Lesley nog gesproken en die kwam de dag ervoor al peddelend niet tegen de wind en golven in. Ik kwam met de Hobie met gemak tegen de golven in maar werd wel erg nat. Dat is een klein nadeeltje van de Hobie. De boeg is een zogenaamde bijlvorm en hij klieft letterlijk de golven, maar buist het water vervolgens naar achteren, alwaar ik de bestuurder alles mag opvangen. Kennelijk is de Hobie niet voor dit soort werk ontwikkeld. Mijn Ocean Kayak heeft dit niet en geleidt het water naar beneden door de schuine boeg. Deze boeg is meer traditioneel. Misschien dat onze ervaringen kunnen worden meegenomen naar Hobie in de ontwikkeling naar een hobbelig water kajak….

Lesley eerder die week, eveneens in heftige omstandigheden.
 

Maandag of dinsdag 26/27 mei staat wederom een trip gepland. Interesse? Geef mij een mailtje.We gaan deze dag een fotosessie doen met de Hobie dealer uit Noordwijk. Hoe meer zielen hoe meer kans op een mooie vis.

Ik heb ook nog wat gefilmd de eerste 2 keer, ik hoop dat filmpje een dezer dagen even te uploaden.

Grt

 

Rene

 

HOME

 

 

 

 

Peddel terug naar de homepage