TRIP 4 augustus 2009


Er  zijn van die dagen dat al het goede eens tegelijk samenvalt. Naderend hoge druk die de wind in de avond doet afnemen, wegtrekkende wolken en regen, een goed getij en vis die wil meewerken aan een geslaagde dag. Eindelijk sinds lange tijd kwamen de voorspellingen nu eens wel uit en dan is het genieten in de kajak op de Oosterschelde!

Dat mocht ook wel eens, na 4 tegenvallende trips. Wat heet tegenvallend: slechts 1 makreel :oops:
Het weer voorspelde ZW2 ruimend N 1 en dat is ideaal voor dat watertje....Het is ook heerlijk rijden in Nederland als bijna iedereen op vakantie is. Binnen 1 1/2 uur vanuit IJmuiden aan de Oosterschelde. De kajak omstreeks 15.00 het water in geduwd en op weg naar het eerste puntje. Slechts een lichte kabbel beroerde het water.
Wederom bleek hoe lekker zo'n fishfinder met zeekaart is. Ik zette koers richting mijn eerste putje waar ik al vaker succes had gehad. Zonder elektronische kaart of GPS  zou je dit puntje nooit kunnen vinden (mits je de cijfertje opslaat in de GPS, met de zeekaart is dat niet nodig) Gelet op de waterdiepte die van 4 naar 8 meter gaat een dieplopende plug erop en trollen maar. Op het moment dat ik het taludje naderde, klapte de hengel dubbel in de steun. Wat een geweld! Mijn trolsnelheid bedraagt zo'n 2,5 knoop en dan kan de aanbeet verwoestend zijn als je geen degelijke spullen hebt, nietwaar Ronald?! Ronald Traes maakte mee, dat tijdens een dergelijke aanbeet, zijn steun compleet afbrak! En dan hebben we het nog over baarzen van 50/60 cm. In mijn geval bleek het een baars van ca 52 cm te zijn die mijn Megabass Live X Revenge in de kleur Hachiro reaction had gepakt. Toch een superkleurtje, elke keer weer.


Hachiro Reaction

 

 

Vervolgens over hetzelfde lijntje terug  en ik pakte nog 2 baarsjes, maar kleiner.
Even doortrollen naar het volgende put en wederom een aantal baarsjes en gemiste aanbeten.Eerst een donkere plug getest, maar die leverde geen aanbeet op. Zouden kleuren nu echt het verschil maken? Ik wil dat niet geloven, maar vandaag wilden ze geel!
Dit begin beloofde wat, want normaal moet je het hier hebben van het zakkende water. 7 baarzen binnen een half uur!
Al trollend langs de geul leverde om de 2 a 3 minuten wel een aanbeet of een vis op! Tijd om mijn nieuwe pluggen te gaan testen! Eerst een zeer diep (5,5 mtr, Imakatsu) lopende, die leverde ook vis op. Dit is een hele dikke plompe plug, maar de baars zat daar niet mee....

Aan de zeer diepduikende Imakatsu plug.  

Diepte vaargeul 10 meter. Vervolgens een Rood gele Payo plug, die leverde zelfs op een bepaald moment 3 baarzen op, tegelijkertijd wel te verstaan. 2 kleine baarsjes aan de dreggen van de plug en 1 op de bijvanger (deltavisje). Pfff, tjonge jonge, soms kan je gewoon niets verkeerd doen.


Payo Loud Vibration

 

Omdat de hengel soms uit de steun werd gerukt, hield ik de hengel steeds in de hand en dat is een van de redenen dat ik  de volgende morgen wakker werd met een beurse arm, het is toch een vrij ongemakkelijk houding, zeker als er om de paar minuten een baars aan trekt! Je vaart vooruit en je vist naar achteren en dat geeft een rare houding.
Toen de ebstroom erin kwam werden de beten juist minder en dat is vreemd! Inmiddels stond de teller al op meer dan 20 en ik besloot weer richting kant te varen om te kijken of ze op het ondiepe gedeelte zaten. Onderwijl werd de wind steeds minder en werd het steeds stiller op het water, maar zo kon je wel de vis beter horen. Grote scholen aasvis gingen op de schrijver voorbij en af en toe wist ik een paar makrelen en enorm grote gepen te interesseren in mijn aas.

POPPERS, EINDELIJK....

Mijn doel is/was eindelijk eens een baars op een popper te vangen, want dat is na 3 jaar nog steeds niet gelukt. Op 500 meter van mijn vertrekplaats aangekomen begonnen er opeens 10tallen sterns te duiken en opeens waren daar ook de baarzen aan de oppervlakte. Popper eraan en eindelijk was de eerste baars(je) op een popper een feit. :DEigenlijk 2, want ook op de bijvanger hing een baarsje.


De eerste op een popper, een Imakatsu Lot 100 

Alle poppers uit de doos geprobeerd en alles werkte. Ja, me dunkt met zoveel baarzen! :lol:
Elke inworp leverde vanaf nu 2 baarzen op. Helaas moest ik toch een aantal baarzen doodmaken, die verschrikkelijke dreggen leveren soms een waar slachtveld aan in de baarzenbek. Ik heb bijna al mijn pluggen voorzien van een enkele haak achter, maar bij de poppers had ik dat nog niet gedaan. Ik heb nu speciale haken met zeer grote ogen en die werken perfect.


Speciale haken voor de plug en lepel, de Cultiva S-75


Een Payo Cabage O, ideaal voor over de oesterbanken!

Vervolgens ook wat van mijn nieuwe andere plugjes geprobeerd en de knalgele Payo Cabage O vonden ze erg interessant, soms zwommen er wel 5 of meer baarzen achteraan, maar ja, meer dan 2 op een plug dat wordt erg moeilijk. Met 3 baarzen per keer loopt de teller erg snel op en ik ben ook maar gestopt met tellen. Veel baarzen waren in de 30-35cm categoirie, maar ik had er toch een aantal boven de 45. Met zoveel jagerij, zijn de kleintjes er altijd het eerste bij. Maar goed, het gaat mij om de lol van de aanbeet en het visuele aspect.
Al met al een geweldige dag en ik heb de nodige kilometers afgetrapt.


Enkele van de door mij vandaag gebruikte pluggen.

Tja, dit soort avonden zijn uniek en onnodig om uit te leggen waarom ik 2 aspirines moest nemen en een slapeloze nacht heb gehad. Ik hoop dat dit beeld zich nog een keer mag herhalen.

 

Peddel terug naar de homepage