DE KOP IS ER WEER AF

 

 

Afgelopen zondag eindelijk weer eens het water op. Uiteraard richting Oosterschelde, want in IJmuiden is er nog steeds weinig te beleven. Het is nog nooit gebeurd dat ik zo laat in het seizoen pas voor de 1e keer op zeebaarsjacht ging. Dit seizoen is zeer slecht begonnen en de reden was uiteraard het koude voorjaar en de koude winter. Buiten dat geloof ik nog steeds dat het steeds slechter gaat met de zeebaars en er dus minder baars beschikbaar is. Maar goed, dat is weer een ander topic.

 

Stil

 

Het was stil zowel op- als onder water. Op zich een geweldige ervaring dat het zo stil kan zijn dat je 10tallen kilometers verderop een hond kan horen blaffen. En dat in Nederland! Omstreeks 15.00 ging ik het water op (opkomende water) en direct merkte ik dat trollen niets zou worden door alle vuil in het water. Het water was wel redelijk helder en dat scheen ’s ochtends wel anders te zijn geweest. Er waren nog enkele kajaks op het water, maar ik ben alleen even met Ronald “intiem” geweest…..Ronald had 3 baarzen gevangen, maar daarna was het weer akelig stil geworden. Op een bepaald moment ving ik 1 makreel op een slanke Finger Minnow plug, maar daar bleef het bij tot 18.00. Ronald was inmiddels al van het water af. Nog steeds was er niets te zien op de schrijver en in het water, maar dat veranderde gelukkig uiteindelijk wel. De sterns werden actief en ik begon steeds meer kolkjes te zien en opspringende aasvis. Geep misschien?

 

 

Kastmaster

 

Een 14 grams Kastmaster eraan dan maar met een enkele sicklehaak met bucktail. Vooral in het voorjaar wil dat nog wel eens effectief zijn en dat bleek ook zo. Over de kringen heen gooien en laten dwarrelen en de eerste baars liet zich verschalken. Geen gepen dus! De baarzen waren over een groot oppervlak verspreid en waren vrij solitair bezig. Het was een kwestie van luisteren en goed kijken en rustig naar de kringen toe peddelen. Het leek net of de baarzen een beetje aan het spelen waren met de aanwezige aasvis, maar de lepel werd wel gepakt, hoewel erg voorzichtig.

Af en toe pakte ik wat dieper enkele zeer grote makrelen en die willen lekker sport geven. Toen de ebstroom erin kwam, probeerde ik weer wat pluggen, maar die werden gewoon genegeerd. Een klein geel Raptor poppertje dan maar en dat leverde wat volgers op en uiteindelijk 2 mooie baarzen. Maar ook dat stopte op een gegeven moment en de baarzen gingen richting diep water en begonnen te scholen. In de diepere geul waren ze nu gedurende een half uur goed vangbaar, ook op wat dieperlopende kleine plugjes, maar de Kastmaster scoorde nog steeds het beste..

 

 

 

Weg!

 

Rond 20.30 kwam er wat wind en hij draaide naar het Oosten en het water begon sterk te rimpelen. Binnen enkele minuten was er geen enkele activiteit meer en het water leek dood. Op de schrijver waren eerst dikke klonten aasvis en makrelen te zien en nu was en bleef het scherm erg leeg. Ongelooflijk vind ik dat, want er zat genoeg. Waar kan dit opeens blijven? Nou ja, het werd ook kouder en ik moest nog 2 uurtjes terug rijden. Ik ben dus maar gestopt, maar mijn kajakseizoen is wel eens slechter begonnen. Als het niet slechter gaat worden dan vandaag, wil ik daar graag voor tekenen.

 

VIDEO+FOTO

 

Ik heb ook nog geprobeerd met mijn nieuwe videocamera (HD) beelden te maken en had de camera via een boegmontage gemonteerd. Dat lukte aardig en de beelden waren vlijmscherp, maar ik had geen hoofd. Kortom te weinig groothoek. Ik heb dus snel op Ebay een groothoekconverter gekocht zodat ik wat meer kan laten zien, behoudens mijn armen en buik! Volgende keer wat spetterende opnames hoop ik!

 

Rene