TRIP 17 augustus 2009


Gisteren gevist op de Oosterschelde samen met Ronald.

Ik moest werken, maar slechter weer, gevolgd door hoge druk met mooi weer, "dwongen" mij een vrije dag te nemen. De ervaring leert dat de vis daar op reageert. Rond 14.30 het water op na een uur in de file te hebben gestaan, maar dat was ik eenmaal op het water snel vergeten. Jammer van een heel uur vistijd! Het was stil op het water, te stil eigenlijk. Windkracht 1 maximaal...Pff dat was afzien, want het stikte van de vliegjes. Nou ja, eerst maar eens een stuk trollen  en dat leverde de nodige baarzen en baarsjes op. Ik had zowaar een Oosterschelde Personal best van 62 cm.

Momenteel is het gemiddelde slag baars dat we vangen toch wat groter dan de gemiddelde jaren, ondanks alle geklaag. Toch hoor ik ook berichten dat de kantvissers toch niet zulke beste vangsten boeken. Ziehier het gemak van de jak...
Wel opvallend was dat ik al trollend meer aanbeten kreeg dan Ronald. Zou het komen door de door mij gebruikte plug, voorzien van een haak waarop ik bucktail had gebonden? Feit blijft dat dit plugje al ontiegelijk veel vis heeft opgeleverd. Deze kleur is helaas bijna niet te krijgen, Japan Special color!Af en toe pakten we een baars of een makreel en zelfs op een shadje lukte het, maar het werd stiller en stiller qua weer en uiteindelijk werd het erg zweterig en eigenlijk geen lekker visweer, hoe raar het ook klinkt. Ook vonden de vliegjes ons erg lekker en begint alles te kriebelen, zweet in je ogen: soms valt vissen niet mee :lol:
Van het ene op het andere moment was het water erg smerig en was er erg veel drijfvuil. Kennelijk plopt dat zeker zo ineens omhoog uit het niets. Het was onvisbaar! Poppers leverde af en toe een volger op, ze zaten dus hoog.


Teruggevaren en terwijl Ronald achterbleef, zette ik een geel Payo poppertje erop. Boem. Op 50 cm water direct raak! Vervolgens was elke inworp raak> let wel, op 50 cm water en tussen het rijkelijk aanwezige zeesla!


Inmiddels was ook Ronald gearriveerd en gelukkig ook een beetje wind. Ronald zette er een grote Sammy-achtige plug en ook Ronald ging vanaf nu in de vang-stand.Wat nu speciale Sammy's of Patchincko's of kleurtje dit of dat, of slider of juist een walking model. Bull! :o Als ze er zijn pakken ze gewoon alles, of het nu een plugje van 5 euro of een van 27 is! Juist vandaag zette ik alles eraan wat door velen als vieze kleuren wordt omschreven. Veel mensen willen geen geel of charteuse of oranje, maar je zag de baarzen van veraf achter de vieze kleuren aanjagen. Vaak missend en pas opgevend als ze temet tegen de kajak aanbotsen.


Mijn favorietjen op dit moment!


En het ging gewoon door, vaak op minder dan 50 cm water. Ziehier het gemak van de kajak, want bang zijn voor concurrentie hoefden we niet, want bootjes kunnen op deze stek echt niet komen. En het werd stil, het werd mooi stil, maar niet met de vangsten, want dat ging gewoon door, al moesten we ze soms weer opzoeken. Af en toe hoorde je ze aan de oppervlakte, maar dat was slechts af en toe. Diverse 50 ers werden er gehaakt (en verspeeld) maar meestal waren de kleinere baarsjes er als eerste bij.


Zoals gezegd levert de combinatie van naderende hoge druk na een periode van slecht weer en een gunstig tij in de avond meestal vis op. Ik heb wel 20 keer op allerlei weersites gekeken of het weer zich aan de beloofde voorspelling zou houden. Meestal zijn de vangsten daags erna, als het eenmaal mooi is, een stuk minder. Tja meestal is dat moeilijk te plannen, maar als het eens zo uitkomt, moet je gewoon vrij nemen en gaan. En uiteraard is het ook veel makkelijker als je dichtbij woont. Daarom voel ik mij ook steeds weer zo lekker als dan alles wel goed uitpakt.

 

 

 

Peddel terug naar de homepage