KAJAKVISSEN INTRODUCTIE. (Artikel WINTER2006)

 

Dit verhaal geeft volgens mij wel een reëel beeld van de (on)mogelijkheden van het hoe, wat en waar van het kajakvissen. Het is inmiddels wat gedateerd, want ik heb inmiddels zelf al aardig wat ervaring opgedaan. Ik onthoud het u echter niet.  Ik moet mijn Engelse kennis Austen Goldsmith van UKsaltwaterflies.com even bedanken voor enkele actie-foto's die hij heeft aangeleverd, omdat ik uiteraard nog geen foto's hab!

 

 

Al geruime tijd liep ik met het plan rond om een klein bootje aan te schaffen om daarmee te gaan vissen in het havengebied van IJmuiden en bij de strekdammen in de kop van Noord-Holland. Het praktische probleem was echter dat je altijd vast zit aan een stalling om de boot te bergen, een trailer om de boot te vervoeren en een plek om hem in het water te laten. Even vissen wordt dan al snel een kleine expeditie. Dit plan verviel dus al snel en een nieuw plan kwam op; een pontoonboot, zeg maar een luxe uitvoering van een belly boot. Ik had al eens met een bellyboat gevist, maar dat was totaal niet bevallen. Ik was meer bezig mijzelf naar de visstek te begeven of mij daar te houden, dan ik met vissen bezig was. De negatieve verhalen over pontoonboten op zee kreeg ik ook al snel te horen en ook dit plan belandde in het ronde archief.

 

AMERIKA.

 

Uiteraard kwam de oplossing weer eens uit Amerika, land van de vele uitvindingen op hengelsportgebied. Tijdens onze jaarlijkse trips waren wij ze regelmatig tegengekomen: de vissende kajakkers of kajakkende vissers, die wij soms op grote afstand uit de kust tegenkwamen, soms voortgetrokken door een hardvechtende striper of bluefish, gelijk het verhaal van de Old man and the Sea. Nooit verder bij stil gestaan dat dit ook in Nederland mogelijk was en ik zag op enkele forums dat er ook enigszins lacherig over werd geschreven. Maar waarom zo neerbuigend doen als in Texas, speciaal voor Kajakkers een wedstrijd werd gehouden waar maar liefst een prijzengeld was te verdelen van $40000. Kennelijk een zeer serieuze bezigheid daar! In het najaar van 2006, kreeg ik “per ongeluk” een Amerikaanse folder in mijn handen met speciale kayaks, ontworpen voor de hengelsporter. Ook van mijn Engelse kennissen krijg ik steeds vaker berichten over een steeds groter groeiend leger zeekajakvissers. Vervolgens ben ook ik vrij snel in de ban geraakt om met een kajak de Nederlandse zeewater onveilig te gaan maken en ben eens gaan praten met de importeur van één van de grootste importeurs in Nederland, Kajak Centrum Arend Bloem in Wormer . Aldaar heb ik de kajak  besteld, maar nog niet binnen. Waarom dan toch al een artikel. Daarvoor zijn twee enkele belangrijke redenen.


Arend Bloem. Kajaks en kano's genoeg, maar niet allemaal geschikt!

 

LEVERTIJD

 

Misschien spelen meer mensen met het idee eens iets anders te gaan proberen, zeker nu het erop lijkt dat de enige bellyboat stek voor zeevissers in Nederland, de befaamde Blokkendam op de Maasvlakte, verleden tijd lijkt te zijn. Was deze stek vrij veilig voor de bellyboaters, de Noordzee en de havens zijn niet geschikt voor een dergelijk opblaasband. Naar aanleiding van een artikel op mijn website, kwamen er in ieder geval diverse reacties van geïnteresseerde mensen. Wanneer de kajak dus een alternatief zou zijn, moeten we er rekening mee houden dat er een flinke levertijd zit op de levering van kajaks, omdat de Nederlandse importeurs de viskajaks zeer mondjesmaat in voorraad hebben en de meeste kajaks uit Amerika komen per container. Door de hoge transportkosten zal men uiteraard wachten tot er een volle container besteld kan worden. Niet alle kajaks zijn geschikt en dus moeten ze speciaal besteld worden. De meeste kanocentra bestellen hun voorraad voor het nieuwe seizoen al in het najaar en dus is het nu al te laat om een kajak voor dit jaar in Nederland te bestellen. Dus zou het u wat lijken dan moet de kajak in het najaar/winter van 2007 besteld worden.

 

VOORBEREIDING.

 

Kajakvissen vergt wel wat voorbereiding. Net als het inrichten van een visboot kunnen we onze kajak “pimpen” en voorbereiden op alles wat ons te wachten staat. Ook is een kajak inclusief alle extra aan te schaffen accessoires, niet echt goedkoop en vele mensen zullen er voor moeten sparen mag ik zo aannemen.

 

 

 

GROTE VOORDELEN.

 

Ik heb er nu al geruime tijd over na kunnen denken en ik zie heel veel voordelen aan het gebruik van een kajak om te vissen. Hoe vaak gebeurd het niet dat de vis net buiten werpbereik zit en je constant staat te kijken en te wachten tot de vis dichterbij wil komen? Of, zoals in IJmuiden, als er weer eens een paar rijen netten voor de pier staan en je dus met een kajak achter het net kunt vissen, maar wel aan der goede kant!

Ik weet enkele stekken waar vooral in het voorjaar veel vis aanwezig is, maar totaal onbereikbaar zonder boot of kajak.

Verder ben je geruisloos met een kajak, je kunt heel ondiep water bevissen en desnoods leg je je kajak op strand neer en gaat vanaf de kant vissen. Je hebt dus heel veel vrijheid en je bent ook heel mobiel. Mogelijkheden te over, als je erover gaat nadenken. Verder blijf je fit en het vangen van vis is eigenlijk een mooie bonus.

 

De vismogelijkheden zijn legio; je kunt trollen met plugjes, verticalen, vliegvissen, spinvissen  of gewoon met aas vissen. Ik sprak een kajakker uit Belgie die net voorbij de 3e bank altijd leuk schar, schol, bot en paling lag te vangen. Hij ging gewoon met zijn fiets van huis met zijn kajak achter hem aan en ging zo vanaf het strand het water op.

Viskajaks hebben heel veel bergruimte en je kunt dus allerlei materialen meebrengen. De meeste viskajaks zijn ontworpen om ook een fishfinder, anker of roer te kunnen plaatsen en zijn standaard al voorzien van enkele hengelhouders, maar je kunt zelf nog allerlei andere voorziening aanbrengen omdat de kajaks van polyethyleen zijn gemaakt. In dit materiaal is eenvoudig te boren en te schroeven en het is enorm sterk.

 

 

NADELEN?.

 

Natuurlijk zijn er nadelen op te noemen. Je bent vooral op zee klein en nietig in verhouding tot de overige vaart en je zult dus diverse reddingsmiddelen bij je moeten hebben, maar dat is met een kleine boot ook het geval. Het zal misschien ook wel een beetje eng zijn om met een kleine kajak het weide sop  op te gaan en enige training is wel vereist. Tevens zal je wel eens nat worden door overkomend water en zal je al je spullen moeten aanpassen en waterdicht moeten opruimen. Alles moet netjes en geordend zijn,, want je bevind je op een zeer kleine ruimte en rotzooi maken is  niet bij. Wat los ligt, raak je waarschijnlijk kwijt. Ik denk echter dat met deze nadelen wel te leven zal zijn.

 

Nietig?

 

KEUZE van een Kajak

 

Wij sportvissers zijn niet op zoek naar een kajak waarmee we snelle wendingen kunnen maken of kunnen eskimoteren,  maar wij zijn  op zoek naar een stabiel visplatform. De kajaks waar wij naar op zoek moeten zijn zogenaamde sit-on-top kajaks. Deze kajaks zitten dus niet om je heen, maar je zit er als het ware bovenop. Bij een normale kajak zal je met boot en al omslaan, maar bij een si ton topkajak zal er waarschijnlijk gewoon afvallen. De lengte zal meestal variëren tussen de 3 en 5 meter. Voor zee kunnen we beter een kajak kiezen die langer is dan 4 meter. Het belangrijkste dat opvalt bij een viskajak is de breedte want die is aanmerkelijk groter dan een standaard kajak en dat maakt hem juist zo stabiel.

 

 

 

We zien vooral de laatste 2 jaar veel speciale viskajaks op de markt verschijnen, maar zoals eerder gezegd zijn die alleen in Amerika verkrijgbaar. In Amerika was ook vooral vraag naar kajaks die de wat “breder in de heupen” zijnde vissers toch goed kon herbergen en laten we wel wezen: ze zijn daar allemaal wel even iets breder boven de riem dan wij! Typenamen als Big Game, Tarpon en Caper Angler zeggen al genoeg over het doel waarvoor de kajaks werden ontworpen: groot water! In Nederland is de keuze echter beperkt.

 

Een goede zit is natuurlijk erg belangrijk!

 

 

Ook zijn de kajaks uitgerust met een trimaran glijgedeelte, een scherpe boeg voor de koersvastheid met aan weerszijde twee ondersteunende “schouders” voor de stabiliteit. In sommige kajaks kan je gewoon even gaan staan of gewoon met je beide voeten overboord hangen, zonder dat je bang hoeft te zijn om te vallen. Uit de diverse testen is gebleken dat je met deze kajaks toch nog een redelijk hoge snelheid kan halen zodat je je toch vrij snel kunt verplaatsen.

Het voortbewegen doe je uiteraard met een peddel, maar het merk Hobie heeft een eigen patent wat het mogelijk maakt met je voeten een soort onderwaterpeddel aan te drijven, gelijk een waterfiets.  Deze kajaks zijn echter vrij duur en je moet rekenen op zeker 1800 euro.

 

 

Er zijn enkele merken actief in Nederland die speciale viskayaks leveren, zoals de Bic Bilbao Fishing, Ocean Kayak Prowler Fishing en Big Game en de Hobie Mirage Outback. (www.hobiecat.nl)  Kijk vooral eens naar het filmpje over de aandrijving.

Na het lezen van een groot aantal reviews en de prijs/kwaliteitsverhouding is bij mij de keus gevallen op de Ocean Kayak Big Game, de breedste en meest stabiele kajak die er momenteel is. De verkoopprijs bedraagt 999,00 Deze kajak is ook speciaal ontworpen voor duikers en met 29 kilo niet een van de lichtste, maar ik vind stabiliteit even belangrijker dan het wat hogere gewicht. Deze kajak is geschikt voor een totaalgewicht van 250 kilo met heel veel bergruimte. De kajaks zijn meestal verkrijgbaar in diverse kleuren. Ik heb gekozen voor een gele kleur om vooral op zee toch goed zichtbaar te zijn voor de overige watersporters en beroepsverkeer, maar ik kan me voorstellen dat je op het binnenwater beter een wat onopvallender kleurtje zult kiezen, zoals groen.

 

 

 

 

 

 

EXTRA ACCESSOIRES

 

In de speciale viskajak zijn al diverse zaken standaard aanwezig, zoals enkele hengelhouders, een voor de visser wat bredere zit, de aangepaste bergruimtes waar de visbox precies inpast etc. Er zijn nog wel enkele zaken die erg handig zullen zijn voor de zeegaande kajakker. IK zal er enkele noemen

 

      

 

Het hoeft allemaal niet ineens natuurlijk, maar ik zou het wel aanschaffen om goed beslagen ten ijs te komen. Veiligheid boven alles denk ik.

 

Ik zal u de komende maanden op de hoogte houden van mijn expedities. Wordt vervolgd.

 

TERUG