KAJAK ERVARINGEN
 • HOBIE
 • WILDERNESS SYSTEMS
 • OCEAN KAYAKS Big Game
 • BIC

HOME

Dit is mijn eigen review, dat ik schreef voor www.hengelspullen.nl                                          

OCEAN KAJAK PROWLER BIG GAME

 

Vorig jaar stond ik diverse keren te kijken naar een school jagende vis op zee die maar niet dichterbij wilde komen. Vanaf dat moment ben ik eens gaan rond kijken naar de mogelijkheid om een kleine zeevisboot aan te schaffen, maar dat idee verdween al snel door het gebrek aan een plek om de boot te water te laten en te stallen en door de hoge kosten. “Toevallig” kreeg ik via een Engelse kennis een link toegestuurd over het vissen met de kajak en vanaf dat moment was het mij duidelijk dat een kajak voor mij een goed alternatief zou kunnen zijn.

 VOORDELEN.

 De voordelen van een kajak zijn legio: makkelijk te vervoeren, goedkoop, sportief, stil, zuinig(!) eenvoudig te stallen en er zijn visplekken die alleen met de kajak te bevissen zijn. Natuurlijk zijn er ook wel nadelen, want je bent natuurlijk erg gevoelig voor wind en golfslag en je bent erg nietig op zee en je kan je ook niet zo snel verplaatsen. Je moet zeker geen haast hebben.

 OP ZOEK.

 In november 2006 begon ik met het bestuderen van alles wat met het kajakvissen te maken heeft en dan kom je al heel snel terecht in Engeland en Amerika, waar het kajakvissen de kinderschoenenfase al lang is gepasseerd. In Nederland is er bijna geen informatie voorhanden, zodat ik alles zelf moet uitzoeken. Zoals in zoveel aspecten van de hengelsport al is gebleken (karpervissen, zeevissen) zijn de Engelsen ware meesters in het ontwikkelen van allerlei handigheden die te maken hebben met vissen vanuit de kajak. Er zijn inmiddels heel veel viskajaks op de markt, maar gelet op mijn budget en verdere plannen met de kajak, werd gekozen voor een Ocean Kajak.

 BIG GAME

 De volledige name van mijn kajak is de Ocean Kayak Prowler Big Game 13. Het is een zogenaamde “sit on top” kajak, wat betekend dat je er niet in zit, zoals bij een kano, maar er op. Je kunt dus niet met de kajak omvallen, je kunt er hoogstens afvallen en een cursus eskimoteren is dus niet noodzakelijk. Zoals de naam al een beetje zegt, is deze kajak ontwikkeld voor het grote werk en deze kajak is dan ook echt BIG.  De lengte van de kajak is 3.90 mtr en het is een van de breedste kajaks die momenteel op de markt is, namelijk 89 cm. Door deze breedte heb je ook een zeer lange peddel nodig. Het draagvermogen is maar liefst 270 kilo en dat maakt hem dan ook uitermate geschikt voor mensen die net boven de gordel wat forser gebouwd zijn…. Aan de voorzijde van de kajak krijgen we via een groot waterdicht luik, toegang tot het vooronder waar visspullen en/of kleding kunnen worden opgeborgen. Hoewel niet zo eenvoudig, kunnen we op het water toegang krijgen tot dit vooronder. Achter onze zitplaats bevindt zich een open ruimte, ontwikkeld om een paar dubbele duikflessen neer te kunnen leggen en dit is de plek waar we onze visspullen zullen plaatsen. Een opbergkrat is daar uitermate geschikt voor. Dit compartiment is ook voorzien van 2 ontwateringgaten 

In het midden van de kajak is een waterdichte bergplaats gemaakt, groot genoeg voor wat belangrijke visspullen, zoals een schaar, een rolletje nylon, een kleine camera, een mes, een tang en het nodige kunstaas. ( Let op: naast dit compartiment bevinden zich ook 2 ontwateringgaten van de kajak en als je hier wat laat slingeren, heb je en grote kans dat je het kwijtraakt.) Verstandig is het om dingen zoals een tang of een schaar aan zgn bungykoorden te bevestigen, zodat het blijft hangen als het item overboord valt.

Bij deze kajak wordt standaard een instelbaar “zitje” geleverd dat zorgt voor steun in de rug en lendenen tijdens het varen. Dit zitje is goed instelbaar en onontbeerlijk. Luxere uitvoeringen zijn apart te koop.

De kajak is verder uitgerust met 2 hengelsteunen achter onze zitplaats. In 1 van de ontwateringgaten is een plaats gemaakt om een transducer voor een (Humminbird) fishfinder te installeren. Er is in het vooronder een speciaal platform gemaakt voor het plaatsen van een kleine accu t.b.v. een fishfinder die aan de voorzijde van de kajak kan worden bevestigd. Verder is de kajak voorbereid voor het plaatsen van een roersysteem (295 euro) , maar dat is voor ons vissers overbodig. Peddelklemmen, 4 draagbeugels (voor, achter en zijkanten) zijn ook standaard zodat de kajak eenvoudig opgepakt kan worden.

In tegenstelling tot polyester hoef je niet bang te zijn voor een aanvaring met rotsen of een muur, want het gebruikte materiaal, t.w. polyethyleen is zeer vergeveningsgezind en schokvast. Het materiaal is zacht en je zult echt wel beschadigingen gaan krijgen, maar  dat is op geen enkele manier van invloed op de levensduur van de kajak. Wel oppassen met veel en direct zonlicht. De kajak dient uit de zon te worden opgeslagen om verkleuring en vervorming te voorkomen. Bij opslag dient de jak op meerdere punten gesteund te worden anders bestaat er kans op vervorming en/of indeuking van de kajak..

 

RUIMTE AAN BOORD.

 

De kajak is ontwikkeld om te fungeren als een stabiel duik- en visplatform en heeft een vrij hoog eigen gewicht van 29 kilo. De kajak kan op het dak van de auto worden vervoerd, maar door de grote breedte zal de kajak voor een persoon kleiner dan 1.80 mtr lastig te mannen zijn. Ik ben zelf 1.85 en 95 kilo en ik kan de kajak net aan oppakken en op de auto leggen. Ik heb zelf een normale stationwagen, maar wanneer we de kajak op een hoge SUV moeten leggen dan is een extra persoon wel handig!(In Engeland zijn er al weer mensen die ook hiervoor een oplossing hebben bedacht zodat je het toch alleen kan doen)

Je kunt veel spullen meenemen en je bent geneigd dat ook te doen, maar tijdens het vissen zal blijken dat te veel spullen erg lastig zijn. Je zult van te voren moeten bepalen wat je die dag gaat doen en je spullen daar op aanpassen. Ik heb daarom al verschillende doosjes gemaakt, geschikt voor speciale visomstandigheden. Het grote voordeel van deze kajak is dan wel dat je jezelf gewoon om kunt draaien en met je knieën op de seat bij je spullen kan komen. Ook kan je gewoon overdwars gaan zitten, met je voeten en benen in het water. Je kunt met rustig weer zelfs gaan staan, zodat ook een sanitaire stop of gewoon het strekken der benen tot de mogelijkheden behoort.

 

VAREN en VISSEN.

 

Deze kajak is niet de snelste, maar zoals gezegd, daar is hij ook niet voor ontwikkeld. Toch is de kajak, na enige oefening, toch redelijk snel te varen en door de het speciale double concaaf onderwatervlak en de imposante boeg, is de kajak uiterst stabiel en koersvast en “kleeft” aan het water, zodat omslaan lastig tot zeer lastig zal worden. Ik heb zelfs gevaren met NW 5 en slechts sporadisch slaat er een golfje in de boot. Windgolfjes zijn lastig, met deining heeft de kajak geen enkel probleem. Het vissen vanuit een kajak vergt de nodige oefening en speciale korte snelle hengels zijn aan te raden. Ook speciale kleding is wel vereist. Het handigste is surfkleding, zomers een shorty, als het kouder is een Long John. Dit maakt het varen veel meer ontspannen, omdat je dan niet bang bent voor een golfje dat eens in de boot komt en je krijgt het dan ook niet zo snel koud.

 

EXTRA’S

 

Het mooie van deze kajak is dat er ruimte genoeg is voor allerlei extra’s zoals een fishfinder, extra hengelsteunen en allerlei andere zaken die je erop wilt hebben en je kunt naar hartelust schroeven en boren. Het grote voordeel van deze Big Game is de mogelijkheid om een elektromotor te bevestigen omdat hij een platte rechte spiegel heeft. Enige aanpassingen zijn dan wel vereist, maar het is mogelijk!

Erg handig is de mogelijkheid om twee extra luikjes te kunnen plaatsen, 1 midscheeps tussen je benen en eentje aan de achterzijde. Wanneer we namelijk gaan klussen aan de kajak kunnen we niet overal bij komen en door de twee extra “gaten” kunnen we in principe overal onderdeks bijkomen.

 

VOORDELEN:

 

 • Zeer ruime kajak en speciaal geschikt voor de zeevisser
 • Koersvast en zeer stabiel visplatform, ook met zwaarder weer.
 • Veel bergruimte
 • Zeer veel uitbreidingsmogelijkheden
 • Mogelijkheid tot het bevestigen van elektromotor
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding: 995,00 euro
 • Geschikt voor zwaardere en forse personen
 • Redelijk eenvoudig op de auto te vervoeren.

 

NADELEN?

 

 • Eigenlijk weinig nadelen. De forse afmetingen maken deze kajak iets minder geschikt voor kleine en lichte personen, hoewel ik dat niet als een echt nadeel beschouw, want deze kajak is nu eenmaal zo gebouwd….

 

 

 

 

 

INFO: Kajak en kanocentrum Arend Bloem
           Poelweg 1b

           1531 MD WORMER

           075-6218805

            www.arendbloem.nl

            info@arendbloem.nl

 

            www.zeebaars.nl